en de groeten aan de buren
En de groeten aan de buren
We leven met z'n allen in een straat,
iedereen zijn eigen huisje, veilig voor zichzelf.
En soms komen we dichter bij elkaar,
maar als niemand echt iets zegt,
zijn we gauw weer uitgepraat:
'en de groeten aan de buren,
en de groeten, aan de buren.'

We leven met z'n allen in een straat,
ieder huis zijn eigen kruisje, extra goed verstopt.
Soms vragen we hoe de zaken staan,
maar als iemand daar op ingaat hoor je vaak:
'ik moet nu gaan,
en de groeten aan de buren,
en de groeten aan de buren.'

"En de groeten aan de buren" is een periodieke soap die we nog steeds spelen in de zondagse diensten van De Lichtboog. Een verhaal over het wel en wee van de bewoners van vier huizen naast elkaar op de Kerkstraat in Houten.

In het middelste huis, op nummer 10, woont de familie Vonk: Henk en Thea. Hun twee kinderen, dochter Mirjam en zoon Ruben zijn inmiddels uit huis. Zij zijn lid van de NGK kerk, en Thea is daar zeer actief met allerlei vrijwilligerswerk. Het gezin hoeft materiaal nergens over te klagen, want Vader Henk werkt in Nigeria bij de Shell. Dat betekent wel dat hij het grootste gedeelte van het jaar in het buitenland zit. Om niet alleen te zijn heeft Thea een studente in huis: Tess Oranje, een verwaarloosde eeuwige studente vanuit een rijk milieu.

Naast de familie Vonk, op nummer 8, woont Petra, een bijstandsmoeder met een dochter die al op kamers is. Petra is niet gelovig en behoorlijk verbitterd, want ze heeft het bepaald niet breed. Haar man is weggelopen met zijn secretaresse, en financieel heeft Petra het zwaar. Thea doet wat ze kan, maar is dat altijd wel ook wat Petra wil?

In het huis aan de andere kant van de familie Vonk, op nummer 12, zijn pas nieuwe mensen komen wonen: de architect Gilbert van Hoogstraete en zijn vrouw Marie-Claire. Ze zijn driftig aan het verbouwen, maar zullen ze zich ooit in deze buurt echt thuis voelen?

Henk zijn moeder, Oma Vonk, woont naast Petra, op nummer 6, en ook zij bemoeit zich met het reilen en zeilen in de straat. Ook Oma is lid van de NGK.

Verder is er nog Ton, de klusjesman, en Sjaan de schoonmaakster. Zij komen bij alle drie huizen binnen en zorgen voor de nodige cohesie. Ook de straatnieuwsverkoper-muzikant Ramon, vaak te vinden bij de supermarkt, is voor iedereen een bekende verschijning.

En - hoe verschillend kunnen mensen zijn, en toch bij elkaar wonen? Thea heeft heel wat ter stellen met al deze buren, dan kan wel gezegd worden.