Bomans
Bomans is een voorstelling over het leven en werk van Godfried Bomans (1913-1971).

Bomans was een veelschrijver en een groot stilist. Zo lichtvoetig als hij schrijven kon, zo ernstig was hij op andere momenten. Zijn eenzame verblijf op Rottumerplaat en zijn verslag daarvan staat nog velen voor de geest. Hij was jaloers op de vanzelfsprekendheid van het kind, waarover hij opmerkte: 'Geloven en weten zijn twee rails die evenwijdig lopen en elkaar nooit ontmoeten, behalve bij het kind'. De tweegesprekken met zijn broer die monnik was, trokken veel aandacht, niet alleen onder katholieken.

Naast de schrijverij was Bomans veelvuldig te zien in de media, voor die tijd een nieuw fenomeen. Hij trad regelmatig op als de landelijke Sinterklaas op tv, ging in deze rol eenmaal in debat met de Kerstman en was volgens critici lichtelijk aangeschoten als presentator van de Edisonuitreiking, waar hij zijn legendarisch uitspraak deed over het ene been van Marlene Dietrich. Hij was een groot kenner van Charles Dickens en gold als iemand met een Brits 'tongue-in-cheek' gevoel voor humor.

In de voorstelling komt de veelkleurige Bomans in al zijn facetten tot leven in een grote variëteit aan scènes. In de avondvoorstellingen treedt hij op in negen verschillende gedaantes, in de kindervoorstelling treedt hij uitsluitend als zichzelf op.

Regie
Regie: Natasja Visser
Toneeltekst: Natasja Visser en Wicher Schuurman
Muziek: Johannes Kaldeway, compositie en uitvoering
Met uitzondering van: Fietsen: Johannes Kaldeway en Roeland Smith, compositie en uitvoering / I want to sing: Herman en Johannes Kaldeway, compositie. Johannes Kaldeway, uitvoering

Spelers
Ellen van Anraad
Jeanet Elders
Rian Haaksema
Judith Jongepier
Ton Kasteleijn
Monique van de Kerk
Elja Liefhebber
Nina van Rooij
Hillie Scheepsma
Anja Scheffer
Saskia Smienk
Fia Vermeeren
Kees de Vos
Paula van Walsum

Productie
Decor, Rekwisieten, Kostuums, Grime: Fia Vermeeren, Petra Mul
Vormgeving & PR: Harmen Holwerda, Kees de Vos
Licht: Albert-Jan ten Napel (set: V-Productions/Niek Vos)
Geluid: Maarten Bosmans, David van Leeuwen (set: Focus Amsterdam)
Projectie: Lidie Maré, Judith Fokker
Volgspot kindervoorstelling: Elias van der Kamp
Productie: Jarin van Oort, Menno Noordhoek


<